دوشنبه, 11 مهر 776 13:45

هنر حکاکی بر روی چرم

نوشته شده توسط الی
این مورد را ارزیابی کنید
(2 رای‌ها)

هنر قلم زنی بر روی چرم|حکاکی روی چرم

چرم طبیعی از دباغی پوست خام جانورانی مانند گاو به‌ دست می‌آید. انواع چرم طبیعی با توجه به منشأ آن به دسته های حیوانی، انسانی، گیاهی تقسیم می شود. در نتیجه پوست به یک مادهٔ طبیعی پایدار، دایمی و انعطاف‌پذیر برای کاربردهای گوناگون تبدیل می شود. حکاکی روی چرم هنری فاخر و ماندگا استبا این هنر می‌توان نقوش زیبایی روی چرم  طبیعی ایجاد کنید که میتواند  در قالب یک تابلوی زیبا یا یک کیف، کفش و حتی جعبه جواهرات، سالها زیبایی و اصالت خود را حفظ کند. حکاکی روی چرم  کمی به قلم زنی روی مس شباهت دارد و حتی  برخی از قلمهای قلم زنی روی مس برای حکاکی روی چرم نیز قابل استفاده است . حکاکی روی چرم از نظر اصول کار و تکنیک، تشابه زیادی به قلمزنی روی فلز دارد. این تکنیک شاید در خارج از کشور رواج بیشتری داشته باشد اما سابقه تاریخی آن بر روی جلدهای ایرانی هر چند با موتیف های محدودتر، کاملاً مشهود است. برجستگی ها و فرورفتگی های منقوش روی چرم به وسیله قلم های فولادی بر روی آن حک می شود.

با کمی خلاقیت میتوانید کارهای زیبایی ارائه دهید. مثلا  پس از حکاکی با خالی کردن زمینه، یک اثر حکاکی مشبک به دست می آید:

حکاکی مشبک که برای تزیین کیف روی بدنه اصلی دوخته میشود.

قلمزنی روی چرم هنری به قدمت دوران باستان

مرور آثار، علائم، نوشته‌ها و کتیبه‌های دوران گذشته تاریخ ایران و نقوشی که در آثار باستانی دیده می‌شود، نشان‌دهنده این است که ایرانیان قدیم از چرم برای کفش و افزارهای جنبی و لوازم دیگر استفاده می‌کردند. در همین حال، از ابتدای قرن چهارم تا قرن نهم و دهم فصل نوینی در هنر کتاب‌سازی گشوده شد و چند نوع جلد تزئینی ابداع شد که اهم آنها جلدهای سوخت یا (سوخته) و معرق بوده است. از سوی دیگر، در زما‌ن‌های دور هنر نوشتن روی چرم وجود داشته و شاید نتوان به‌طور دقیق قدمت این رشته را بیان کرد. بنابراین می‌توان گفت هنر قلمزنی روی چرم یکی از قدیمی‌ترین و جذاب‌ترین رشته از رشته‌های صنایع‌دستی بوده که متاسفانه به دلایلی به مرور زمان در حال فراموشی است.

چرم به دلیل قابلیت و خصوصیات آن با تکنیک های متعددی کار می شود از جمله:
1- قالب گیری
2- بافت و دوخت
3- حکاکی و قلمزنی روی چرم
4- نقاشی روی چرم
5- سوخت و معرق چوب
6- گلدوزی روی چرم
7- باتیک روی چرم

فرایند کار :
1.برای آشنائی علاقمندان محترم خلاصه ای از فرایندکار بشرح ذیل به عرض می رسد :
برای شروع کار ابتدا نمونه خط در اندازه مناسب طبق سلیقه یا به سفارش تهیه و بر حسب اندازه خط، چرم مناسب و با کیفیت اکثرا از نوع چرم گاوی (پادوش یا پیه دار) برش داده ، بعد از صافکاری و روغن دهی ، خط بر روی چرم منتقل نموده و با قلمهای مخصوص دور تا دور خط را با دست قلمزنی کرده ، پس از آن مرحله پرداخت و آرایش را انجام میدهیم ، در خاتمه با نوعی لاک مخصوص روی اثر را لاک زده بعد از قاب گیری خدمت هنردوستان گرامی عرضه می گردد.

چرم مخصوص حاکی :


حکاکی چرم، بر روی چرم خام یعنی چرم دباغی شده ی رنگ نشده که اصطلاحا مرحله فینیشینگ روی آن انجام نشده باشد ،قابل انجام است.

چرم طبیعی :

بهترین نوع چرم خام، چرمی است که با مواد گیاهی دباغی شده باشد که به آن چرم گیاهی(FULL VEG. LEATHER)
 گفته میشود. این نوع چرم رطوبت را به خوبی جذب کرده و قابلیت چکش خوری و شکل پذیری بسیار خوبی دارد .
مخصوصا در حکاکی که برای کیف و کفش انجام میشود به دلیل درجه انعطاف پذیری بالاتر، بهتر است از چرم گیاهی استفاده شود.

چرم صنعتی :

نوع دیگر چرم خام، چرم خام صنعتی است که با مواد معدنی و شیمیایی دباغی شده و اصطلاحا به آن چرم زیره نیز گفته میشود. که البته هر دو نوع این چرمها بسته به تولید کننده، کیفیت های متفاوتی دارند. این چرم کمی خشک تر است و قابلیت چکش خوری کمتری دارد ولی با این حال بسیاری از استادان حکاکی در ایران با همین چرم آثار بسیار زیبایی خلق کرده اند.

 

2.پس از انجام حکاکی،روی کار را  با رنگ مخصوص چرم خام رنگ کرده و یا حتی با رنگهای اکریلیک رنگ آمیزی می کنیم.


3.سپس با رزین مخصوص چرم وحتی برخی مواد ضد آب کننده چرم ، کار را پولیش میکنیم تا دوام و استحکام بهتری داشته باشد.


البته در برخی موارد که چرم کیفیت و یکدستی مطلوبی داشته باشد میتوان کار را رنگ نکرده و صرفا آنرا پولیش کنیم.

خواندن 3111 دفعه آخرین ویرایش در یکشنبه, 02 دی 1397 13:46